De informatie is ontleend aan informatie op dit forum, verscheidene internetsites en verscheidene boeken. Ondanks alle zorg voor correcte informatie, kunnen er aan deze informatie geen rechten worden ontleend. Zie je een fout of heb je een aanvulling? Plaats dan een bericht in het
meldtopic fouten/aanvullingen in de FAQ's.
Ierland
Met dank aan Jay
Algemene informatie
Nationale spoorwegmaatschappij:
Iarnród Éireann – Irish Rail
Taal: Iers en Engels
Munteenheid: Euro (onderverdeeld in 100 Eurocent)
Belangrijke spoorwegknooppunten: Athlone, Dublin, Limerick Junction, Mallow, Portalington, Rosslare, Waterford
Spoorkaart van Ierland (en het Verenigd Koninkrijk)
Belangrijkste soorten treinen
Enterprise is de trein die Dublin (Connolly Station) met Belfast verbindt in ruim twee uur. Het zijn nieuwe, snelle en comfortabele treinen. Qua inrichting zijn ze te vergelijken met de inrichting van een TGV of Thalys. In deze trein is een restauratierijtuig aanwezig. Voor deze trein hoeft geen geen reservering gemaakt te worden en geen toeslag betaald te worden. Doordeweeks en zaterdag zijn er dagelijks negen treinen; op zondag slechts vijf.
InterCity zijn snelle, comfortabele treinen tussen de grotere steden in Ierland. De Intercity rijdt tussen de steden Dublin en Cork, Galway, Limerick, Waterford, Westport en Ballina en tussen Dublin en Sligo. Op dit moment rijdt er slechts nieuw materieel op de lijn Dublin-Cork met een topsnelheid van 200 kilometer per uur. Op de overige lijnen rijdt oud materieel, met een gemiddelde snelheid van 100 kilometer per uur. De treinen bestaan voornamelijk uit zeven of acht rijtuigen en een restauratierijtuig. Voor de Intercity hoeft geen reservering gemaakt te worden en geen toeslag betaald te worden. In de dienstregeling van de Intercity zit geen regelmaat en ook stoppen niet alle treinen van de dag tussen begin- en eindpunt onderweg op dezelfde stations (zo stoppen bijvoorbeeld niet alle IC's tussen Dublin en Cork in Thurles). Het is daarom goed opletten welke trein je neemt.
Railcar is de benaming voor de stoptreinen in de dienstregeling van IÉ. Dit zijn slechts treinen die InterCity-stations verbinden met kleinere steden waar de InterCty niet komt. Er zijn slechts een beperkt aantal stoptreintrajecten: Mallow-Tralee, Cork-Cobe, Limmerick Junction-Limmerick-Ennis Dublin-Dundalk en Dublin-Rosslare. Deze treinen hebben alleen tweede klasse.
DART is vergelijkbaar met de S-Bahn in Duitsland en rijdt rondom Dublin. Deze treinen verbinden de kleinere steden rondom Dublin met Dublin op het traject Howth - Dublin - Bray. Deze treinen rijden in een hoge frequentie.
Overige informatie
Wanneer je door Ierland reist met InterRail, hoeft je niet te reserveren en geen toeslagen te betalen.
Reizen door Ierland met de trein duurt lang. Ierland kent geen uitgebreid spoorwegnet met echte knooppunten waar overgestapt kan worden. In plaatsen als Portalington en Athlone kun je wel overstappen, maar de wachttijden zijn vaak heel lang. Zelden heb je een gunstige aansluiting. Check goed de dienstregeling!
Tussen Dublin Connolly en Dublin Heuston rijden geen treinen, maar moet je reizen met de tram of bus 90. Je treinkaartje of InterRail is niet geldig in de tram of bus. Reistijd ongeveer 20 minuten per tram.
Ierland is beter te verkennen per bus. Bus Éireann heet de busmaatschappij dat busverbindingen door Ierland verzorgt en op ook op plaatsen komt waar de trein niet komt. De busstations in de grote steden zijn vaak te vinden naast of nabij het treinstation of centrum; in Dublin bij Connolly Station. In Ierland is op de (bus)stations een voordelige combikaart voor trein en bus te verkrijgen om Ierland te verkennen. Van de westkust naar de oostkust of vice versa is de bus langzamer dan de trein, van zuid naar noord of oost (bijvoorbeeld Cork-Galway) sneller. Ook rijden de bussen frequenter dan de treinen.
Bereikbaarheid vanuit Nederland en België
Je moet hoe dan ook met de boot. De snelste optie is om eerst naar Londen te reizen, ofwel met de boot van Hoek van Holland naar Harwich en aansluitend de trein, ofwel per Intercity via Brussel en vanaf daar met de Eurostar door de Kanaaltunnel. De Eurostar komt aan in London St Pancras International. In London moet je naar Euston Station, dat is gelukkig niet ver vanaf St Pancras International. Vanaf Euston Station rijdt op maandag tot en met vrijdag eenmaal per dag een rechtstreekse trein naar Holyhead. Op andere dagen en op andere tijdstippen moet je overstappen in Crewe. Je passeert op deze route het bekende station van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, sommige treinen stoppen hier ook. Leuk om even snel een foto te maken van het bord met de stationsnaam! In Holyhead sluit de trein aan op de veerboot van Irish Ferries naar Dublin. Er bestaan goedkope tickets voor trein en boot vanaf elk station in Groot-Brittanië. Ook vaart Stena Line met de HSS (eenzelfde boot als tot en met januari 2007 tussen Hoek van Holland en Harwich voer) tussen Holyhead en Dun Laoghaire (uit te spreken als Dunn Leary). Voor Zuid-Ierland kun je beter vanaf London Paddington naar Fishguard reizen, overstappen in Swansea. Vanaf Fishguard vertrekken boten naar Rosslare in de zuidoosthoek van Ierland. Een handige website (in Engels) voor de routes van Groot-Brittanië naar Ierland is
Seat 61.
Overzicht van toeslagen
In Ierland hoef je met InterRail geen toeslagen te betalen.