World on Rails

Powered by WorldOnRails.nl
Het is momenteel 06 jun 2020, 17:41

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 7 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 10 mei 2017, 21:46 
Offline
Trans-Siberië Express
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 13 jun 2010, 00:10
Berichten: 898
Land: Nederland
Locatie: Breda
Hierbij het vervolg op DEEL 1 en DEEL 2

Deze hadden jullie nog van me tegoed, het is alweer een paar maanden terug en inmiddels ben ik weer in Wit Rusland geweest. Maar deze serie ga ik zeker wel afmaken, dit is het laatste deel.

1.
Afbeelding
Allereerst even een kaartje van hoe deze reis nou eigenlijk verliep. We begonnen en vlogen naar Минск (Minsk) (Via Kiev), daarna met de 'Adler' naar Го́мель (Gomel) en vervolgens de nachttrein naar Полацк (Polatsk). Hier eindigde mijn tweede deel ook, opweg naar Витебск (Vitebsk)

2.
Afbeelding
Een eerste glimp van Витебск, hetzij nog maar het station, dat letterlijk wordt overbrugd door een enorme traverse. Op de houten banken die te zijn in de tweede serie was het nog net vol te houden voor die paar uurtjes. Maar het had niet langer moeten duren.

We hadden een hostel geboekt dat grofweg tussen het station en de Dvina (Daugava) lag. Het was maar tien minuutjes lopen en een klein speurwerkje om het daadwerkelijk te vinden. Maar de accommodatie was prima, tijd om de stad te verkennen!

3.
Afbeelding
Ondanks dat het winter was, lag er niet bijster veel sneeuw en was ook de rivier niet dichtgevroren. Iets wat wel bijzonder was voor de tijd van het jaar (24 december). Hier het eerste aangezicht van de oude stad.

4.
Afbeelding
Even terug naar de realiteit, we zijn wel in Oost Europa natuurlijk.....

5.
Afbeelding
....Want dit was de andere kant van het tafereel.

6.
Afbeelding
Tussen het station en het centrum van de stad ligt de eerder genoemde Dvina welke uitmond bij Riga en daar Daugava heet. Deze rivier kwamen we ook al bij Полацк tegen. De hele brug hang vol met socialistische symbolen waardoor we ons weer even beseften in wat voor land we nu eigenlijk waren.

7.
Afbeelding
Zoiets dus :P

8.
Afbeelding
Wat mij betreft is dit dus echt een pareltje in Wit Rusland, wat een land is geweest met ontzettend veel overheersers en invloeden. Die historie is hier mooi te zien. Als je niet zo veel verstand hebt van bouwstijlen, dan waan je je zowat in een Oostenrijks stadje.

9.
Afbeelding
Een blik op de Dvina, die normaliter toch echt dicht ligt bij temperaturen van ruim beneden de -10 graden. Op dit moment was het iets boven nul.

10.
Afbeelding
De brug richting het stadsdeel waar het station ook in ligt. Uiteraard zijn niet ook trolleybussen :)

11.
Afbeelding
Ietjes verder richting het centrum, waar we bij dit schitterende aangezicht een geheel leeg plein aantroffen. Heerlijk toch, zo'n on-toeristisch land!

12.
Afbeelding
Ik heb altijd het idee alsof er altijd bruiloften aan de gang zijn in deze Europese streken. Ze zullen het wel veel meer publiekelijk doen hier. Een love-bridge hebben ze hier dan weer wel.

13.
Afbeelding
Een blik op de brug en het theater.

14.
Afbeelding
Een straatje dat, ik stel het me zo voor, in de zomer vast erg gezellig kan zijn.

15.
Afbeelding
Het oude centrum is niet bijster groot, maar wel erg mooi. Wat me wel opvalt is het geringe aantal winkels en cafeetjes. Kennelijk is dat hier toebedeeld aan de grote moderne winkelstraten.

16.
Afbeelding
Oei, niet helemaal scherp. Ik had nog wat moeite met mijn nieuwe Gomel-cameraatje, maar het geeft hopelijk een beeld hoe de stad er verlicht s'avonds uit zag :P

17.
Afbeelding
Die avond ontmoetten we locals. En locals brengen je naar mooie plekjes. Zo kwamen we in een enorme discotheek terecht die, zo leek het wel, de Wit-Russische man nog niet had uitgevonden. We gingen hier met de taxi heen, maar besloten in goed gezelschap lopend terug te keren. Het sneeuwde hevig en het was kerst, mooi toch! :mrgreen:

Ongeveer halverwege de wandeling kwamen we nog een Rus tegen die net was vrijgelaten uit de gevangenis. Of ontsnapt. Maar hij kwam net uit de gevangenis zij hij. :lol:

25 december: (alright, de vorige foto was ver na middernacht. Maar hoort toch meer bij de vorige dag)

18.
Afbeelding
De volgende dag wilden we alvorens we de trein naar Minsk zouden nemen, nog even het andere deel van de stad zien waar we s'nachts doorheen waren gelopen. Het sneeuwde nog steeds.

19.
Afbeelding
Nog even mijn favo-Vitebsk-plaatje overgedaan met wat sneeuw.

20.
Afbeelding
Kennelijk was het stroomopwaards wel koud, want inmiddels dreven er verschillende ijsschotsen in de rivier.

21.
Afbeelding
Ook hier worden kerstbomen op straat verkocht.

22.
Afbeelding
Met sneeuw wordt het er niet lelijker op.

23.
Afbeelding
Even een kerst-sneeuwfie. Het vlokte aardig door hier.

24.
Afbeelding
Vanaf de brug naar het Leninplein was ongeveer 20 minuutjes lopen, maar dit was wel iets wat we nog wilden zien.

25.
Afbeelding
Het plein was een grote gedenkplaats voor de tweede Wereldoorlog. Met aan weerszijden de jaartallen afgebeeld op voetstukken.

26.
Afbeelding
Met de half smeltende sneeuw op het gesteende wordt het er niet minder grauw om. Onderaan het enorme monument wakkert een eeuwige vlam.

27.
Afbeelding
Een poging tot closer-up

28.
Afbeelding
Direct naast het Leninplein bevond zich een mooi park met daarin een klassieke Sovjetspeeltuin. Deze bestond uiteraard uit stalen speeltoestellen en het een uitgebreid arsenaal aan legervoertuigen.

29.
Afbeelding
Er was nog veel meer, maar ik denk dat de meesten van ons zich wel kunnen indenken hoe het er ongeveer uitzag. Tanks, helikopers, afweergeschutten en straaljagers.

30.
Afbeelding
We besloten om langs de rivier, waar een prettig parkje ligt, terug te lopen naar ons hostel om zo onze spullen op te halen.

31.
Afbeelding
Ik tel vier kerken en een theater.

32.
Afbeelding
Na een kleine omweg via ons hostel waren we ruim op tijd op het station waar onze trein al klaarstond. Optijd zijn was geen overbodige luxe, zeker niet voor het treinpersoneel, die telkens weer de grootste moeite hadden om onze namen op de tickets te ontcijferen :lol:

33.
Afbeelding
Het interieur bestond uiteraard weer uit een schitterend setje oubollige gordijntjes. Ook in deze trein zetten we onze traditie voort om kokendhete noodles te nuttigen, terwijl de rijtuigbegeleidster de Russische muziek keihard door het rijtuig liet galmen. Voor geïnteresseerden ben ik zo vrij geweest om een van die nummers op te zoeken: YOUTUBE (Cup of Coffee - Marina Hlebnikova)

In Minsk werd het nog even spannend of mijn camera nog in het kluisje lag (meer in deel 1). We hadden weer dezelfde kamer tot onze beschikking, en tot mijn grote opluchting zat mijn dierbare D90 er nog gewoon in. Ik had immers het sleuteltje nog :mrgreen:

34.
Afbeelding
Omdat we al aardig laat aankwamen, zijn we direct na het hostel bezoekje naar een restaurant gegaan waar ze traditionele gerechten op het menu hebben staan. Dit was een liter bier (erg traditioneel) en Draniki, wat op elke menukaart is terug te vinden en is gemaakt van gestampte aardappels.

Hier dachten we uiteraard geheel zonder schaamte in het Nederlands te kunnen praten, waar het niet dat er een dame achter ons zat die alles mee kon luisteren. Bleek achteraf.... :lol: We raakten aan de praat en ze woonde zelfs in Breda. Dit resulteerde in weer een bijzondere avond.

35.
Afbeelding
Onze eerste stop met ons nieuw gezelschap was een enorme bierbrouwerij met eigen restaurant, kroeg en concertzaal. Dit was wel echt een prachtige manier om dit reisje af te sluiten. Er was live muziek en de sfeer was fantastisch.

36.
Afbeelding
Ik denk dat we qua nachtleven wel echt alles uit Wit Rusland hebben gehaald. Altijd met locals, elke avond weer compleet iets anders en toch altijd geweldig :P

37.
Afbeelding
Ondanks het lekkere bier was ik nog wel scherp. Want, ze doen hun best in Minsk om het fietsen te promoten, maar dat gaat soms nog wel eens fout.

Onderweg van een andere zeer sfeerloze bar naar het hostel, wat ongeveer 45 minuten lopen was, gebeurde er nog genoeg. Zo dacht Arjan een boom water te geven terwijl er net twee agenten langs liepen. Snel afknijpen en laten zien dat je hier niet vandaan komt en niks snapt. Maar het waren jonge agenten en ze vonden het wel grappig, en bovenal zeer interessant wat wij hier in vredesnaam deden. Vijf minuten later en 200 meter achter ons dacht Maarten, die met onze nieuwe Nederlands-Wit Russische vriendin mee liep, via de straat de stoep af te snijden. Hier stonden twee agenten hun op te wachten en zeiden: "Are you from the Netherlands" :lol: Want over straat lopen is niet de bedoeling. Die twee hadden duidelijk ook wat moois te vertellen thuis.

38.
Afbeelding
Vlakbij het hostel wilde ik nog wat plaatjes schieten van het verlichtte oude wijkje.

39.
Afbeelding
Nachtplaatjes zijn met deze camera nog niet echt optimaal en ik zal er ook niet aan wennen, want wat moet ik hiermee als ik ook een DSLR heb. In deze situatie was het nog wel leuk om er even gebruik van te maken!

40.
Afbeelding
Het laatste avondplaatje in Minsk van deze reis.

41.
Afbeelding
De volgende dag zijn we nog even langs het KGB gebouw gelopen. Sorry voor de scheve foto. Maar wat een kolos van een gebouw zeg!

42.
Afbeelding
Maar wat schetste onze verbazing: Onder ditzelfde gigantische (Lenin) plein ligt een even groot winkelcentrum waar werkelijk alles glimt en weerspiegelt.

42.
Afbeelding
Vervolgens wilden we nog een kijkje nemen bij de nationale bibliotheek, waar we met de metro heen gingen. Minsk heeft twee lijnen en een derde is in aantocht. Er wordt op geheel traditionele manier gebruik gemaakt van plastic muntjes als vervoersbewijs. Overigens is fotograferen of filmen op metrostations niet toegestaan, wat ik niet wist.

43.
[url=https://flic.kr/p/SdNgzK]Afbeelding
De bibliotheek is gigantisch en best goed gelukt vind ik. Het is immers een unieke vorm, zeker van glas. En vanaf het dak heb je een schitterend uitzicht over de stad, alleen konden we die ingang niet vinden. Met de wetenschap van nu hadden we even een rondje moeten lopen :mrgreen:

44.
Afbeelding
Oeps, weer in overtreding. Dit is het metrostation Kastryčnickaja waar op 11 april 2011 een bom afging. De nasleep van deze aanslag en de afhandeling daarvan zorgt nog steeds voor verdeeldheid in het hele land. Maar er echt iets van zeggen of aan doen is uiteraard lastig.

45.
Afbeelding
We besloten onze laatste centen in een gigantisch winkelcentrum bij Passazhirsky uit te geven. Hier konden we met uitzicht op 'The gate of Minsk' goed eten en drinken en de tijd afwachten. Hieronder ligt het busstation waarvandaan onze bus naar het vliegveld zou gaan.

46.
Afbeelding
Een schitterend kopje espresso bij de gate!

47.
Afbeelding
En wat voor een gruwel van een gate zeg. Het deed mij een beetje denken aan een uitvaartcentrum :lol:

Onze vluchten met UIA via Kiev waren wederom prima bevallen. Vooral de tweede vlucht wat een oude 737 was, met zeer zachte ingezakte stoelen. Niet lang na deze reis zou de visumplicht tot en met 5 dagen worden opgeheven, waar ik eind april gebruik van heb gemaakt.

Dat was DEEL 3, het was me een waar genoegen! En laat even weten wat je ervan vind :P

_________________
mulțumesc


Laatst gewijzigd door hvondelen op 11 mei 2017, 00:03, 1 keer totaal gewijzigd.

Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 10 mei 2017, 22:18 
Offline
Trans-Siberië Express

Lid geworden op: 15 feb 2006, 16:39
Berichten: 8184
Land: Nederland
Mooi verslag met mooie foto's van een fascinerend land!

_________________
De ware reiziger heeft geen reden nodig om op reis te gaan (Goethe)


Laatst gewijzigd door Andries op 11 okt 2019, 17:15, 1 keer totaal gewijzigd.

Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 10 mei 2017, 23:09 
Offline
Trans-Siberië Express

Lid geworden op: 16 nov 2008, 16:49
Berichten: 834
Mooi verslag!

Gaaf om Vitebsk in de winter te zien. Ik heb er twee keer middenin de zomer geweest. Mooie stad, met heel veel Sovjet-elementen maar inderdad ook plekjes die niet direct aan een voormalig Sovjet-land doen denken.

Volgens mij was het maken van foto 41 ook niet helemaal legaal ;)


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 11 mei 2017, 09:30 
Offline
Sneltrein

Lid geworden op: 02 apr 2017, 15:45
Berichten: 40
Land: Nederland
Mooie reportage.
Het blijft fascinerend, zo'n gesloten land als Wit-Rusland.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 11 mei 2017, 09:35 
Offline
Trans-Siberië Express
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 13 jun 2010, 00:10
Berichten: 898
Land: Nederland
Locatie: Breda
Bedankt voor de reacties!
Citeer:
Mooi verslag met mooie foto's van een fascinerend land! En over het gezelschap in de disco in Vitebsk kun je zeker niet klagen! :mrgreen:
En 'mooie' contacten aan overgehouden, eind april heb ik deze mensen weer bezocht in Minsk.
Citeer:
Volgens mij was het maken van foto 41 ook niet helemaal legaal ;)
Nu je het zegt inderdaad, maar goed dat we daarna meteen weg zijn gegaan :mrgreen:

_________________
mulțumesc


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 11 mei 2017, 09:46 
Offline
Trans-Siberië Express

Lid geworden op: 03 aug 2008, 13:35
Berichten: 1341
Land: Andere
Locatie: Calgary
Leuk verslag weer! Wat heb ik hard gelachen om die foto's van de luchthaven, prachtig smaakloze bekertjes en het ziet eruit als de koffiekamer van een crematorium inderdaad. :lol:

_________________
Rood en zwart.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 14 mei 2017, 06:03 
Offline
Trans-Siberië Express
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 09 jul 2008, 23:12
Berichten: 1164
Leuk verslag en foto's.

groetjes ben


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 7 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.
[ GZIP: Off ]