World on Rails

Powered by WorldOnRails.nl
Het is momenteel 28 jul 2021, 20:43

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of reacties plaatsen.  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichtonderwerp: Treinen in Turkije
BerichtGeplaatst: 30 jun 2008, 13:26 
Offline
Trans-Siberië Express

Lid geworden op: 15 feb 2006, 16:39
Berichten: 8184
Land: Nederland
De informatie is ontleend aan informatie op dit forum, verscheidene internetsites en verscheidene boeken. Ondanks alle zorg voor correcte informatie, kunnen er aan deze informatie geen rechten worden ontleend. Zie je een fout of heb je een aanvulling? Plaats dan een bericht in het meldtopic fouten/aanvullingen in de FAQ's.
Afbeelding

Turkije

Algemene informatie

Nationale spoorwegmaatschappij: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları

Taal: Turks

Munteenheid: Nieuwe Lira TRY (onderverdeeld in 100 Kuruş) 1 EUR = 2,43 TRY

Tijdsverschil: 1 uur later dan in Nederland en België

Nederlandse ambassade: Hollanda Caddesi 5, Yildiz, 06550 Ankara; consulaten in Antalya, Iskenderun, Istanbul (Istiklal Caddesi 197, 34433 Beyoglu, Istanbul), Izmir, Marmaris.

Belgische ambassade: Mahatma Gandi Caddesi 55, 06700 Gaziosmanpasa - Ankara; consulaten in Antalya, Istanbul (Siraselviler Caddesi 39, 80060 Taksim, Istanbul), Izmir.

Belangrijke spoorwegknooppunten: Afyon, Bandırma (overstap boot op trein route İstanbul-İzmir v.v.), Boğazköprü, Çetinkaya, Eskişehir, Fevzipaşa, Irmak, İstanbul, İzmir, Kalın, Malatya, Toprakkale, Yenice

Spoorkaart van Turkije

Belangrijkste soorten treinen
Yüksek Hızlı Tren: ook wel YHT genoemd. Dit is de Turkse hogesnelheidstrein, hij rijdt momenteel al tussen Ankara en Eskisehir en tussen Ankara en Konya, maar er kunnen nog lijnen bijkomen.

Ekspresi: Snelle treinen.

Banliö: voorstadsverkeer

Voor langere afstanden zijn de Expresi's aan te raden, want deze zijn snel en rechtstreeks. Houd er in Aziatisch Turkije mee dat treinen niet altijd op elke dag van de week rijden. Sommige treinen rijden maar op twee of drie dagen in de week (en de rechstreekse treinen naar Iran en Syrië maar één keer per week).

Vrijwel alle Expresi's hebben zitplaatsen, couchettes en slaaprijtuigen. Aangezien Turkije erg goedkoop is, is het aan te raden om gebruik te maken van het slaaprijtuig: het kost niet veel en het is veel comfortabeler. De meeste slaapwagens hebben ruime tweepersoonscompartimenten. De nieuwe TVS 2000-rijtuigen, zoals die tussen İstanbul en Ankara in de Ankara Expresi rijden en om de dag tussen İstanbul en Thessaloniki in de Dostluk Expresi, zijn erg modern en luxer dan de meeste West-Europese treinen. De compartimenten beschikkken onder andere over een koelkast. Douches zijn in de Turkse slaaprijtuigen standaard. Voor weinig geld kun je bij de slaapwagenbegeleider altijd wel een kop Turkse thee krijgen.

De Güney Expresi naar Kurtalan is berucht om de stenenwerpende kinderen in de dorpen en steden langs de spoorlijn. Vooral op het traject tussen Diyarbakir en Kurtalan is het vrijwel elke keer raak en wordt de trein met stenen bekogeld, waarbij vaak ruiten sneuvelen. Let goed op voor je eigen veiligheid! Normaal gesproken zul je hier als toerist echter niet gauw komen.

Momenteel grote hinder op de spoorlijn tussen Istanbul en Ankara. Meer info: http://seat61.com/Turkey2.htm

Overzicht toeslagen Europa-Istanbul v.v.

De prijzen zijn richtprijzen, door koersschommelingen kunnen kleine prijsverschillen mogelijk zijn.

Prijzen in euro:

Couchette Bukarest-İstanbul of v.v.: € 9,40 (zespersoons); € 14,00 (vierpersoons)
Slaaprijtuig Sofia-İstanbul of v.v.: T3 € 8,00; double € 11,00
Slaaprijtuig Bukarest-İstanbul of v.v.: T3 € 26,00; double € 39,00
Slaaprijtuig Belgrado-İstanbul of v.v. (douche aanwezig): double € 27,00 (geen T3 in de zomer)*
Slaaprijtuig Thessaloniki-İstanbul of v.v. (douche aanwezig)**: double € 30,00
Prijzen in nieuwe Turkse lira:

Couchette İstanbul-Bukarest of v.v.: YTL 19,70
Slaaprijtuig İstanbul-Sofia of v.v.: T3 YTL 21,00; double YTL 31,50
Slaaprijtuig İstanbul-Bukarest of v.v.: T3 YTL 54,60; double YTL 81,90***
Slaaprijtuig İstanbul-Belgrado of v.v. (douche aanwezig): double YTL 63,00 (geen T3 in de zomer)*
Slaaprijtuig İstanbul-Thessaloniki of v.v. (douche aanwezig)**: T2/double YTL 63,00
* In de winterdienstregeling (halverwege december-halverwege juni) rijden op deze route Servische slaaprijtuigen, die wel driepersoonscompartimenten hebben (maar geen douche). Toeslag T3 is dan € 18,00. In de zomerdienstregeling rijden op deze route Turkse slaaprijtuigen met tweepersoonscompartimenten en een douche. De Turkse spoorwegen geven tegenwoordig verschillende prijzen aan voor het Servische rijtuig wat van december tot juni rijdt (T3 YTL 37,80; double YTL 56,70) en voor het Turkse rijtuig wat van juni tot december rijdt (double YTL 48,90). Gek genoeg ook een prijs voor T3 (YTL 37,80), alhoewel dit rijtuig alleen tweepersoonscompartimenten kent!

Let op: soms wordt het slaaprijtuig tijdelijk vervangen door een couchetterijtuig!

** Op deze verbinding rijden om en om Griekse en Turkse rijtuigen met alleen tweepersoonscompartimenten. De Turkse rijtuigen zijn moderne TVS 2000-rijtuigen met airco, douche en in elk compartiment een koelkast (!). Je kunt in ieder geval je fles water koud houden! De Griekse rijtuigen zijn oudere Franse T2-rijtuigen, met krappere compartimenten zonder airco (en geen douche), maar eveneens met echte bedden.
Momenteel is deze verbinding afgeschaft door de huidige situatie in Griekenland - Hier staat hoe je toch in Griekenland kunt geraken vanuit Turkije

Single

Voor single (een heel slaapcompartiment voor jezelf) heb je een eerste klasse vervoerbewijs nodig. De prijzen voor single voor de liefhebbers: van of naar Sofia € 35,00; vanaf of naar Bukarest € 91,00; van of naar Belgrado € 60,00, van of naar Thessaloniki € 50,00.

Andere toeslagen op de route van of naar İstanbul

Een couchette in Griekenland kost € 8,00 (zespersoonscompartiment) of € 11,90 (vierpersoonscompartiment). Sommige nachttreinen hebben voor € 16,20 p.p. tweepersoons couchettecompartimenten (eigenlijk oude Franse T2-slaaprijtuigen). Ideaal voor als je met z'n tweeën bent en wat privacy wilt. De Griekse slaaprijtuigen kennen een toeslag van € 17,30 voor T3. Voor double (€ 19,80) en single (€ 31,40) heb je een vervoerbewijs eerste klas nodig. Wie wel double wil reizen kan beter een plek boeken in een tweepersoons couchettecompartiment (zoals al genoemd eigenlijk een T2-slaapcompartiment).

Reserveren vanuit Nederland

Alleen voor de trein Bukarest-İstanbul v.v. zijn plaatsen rechtstreeks te reserveren vanuit Nederland. Voor een reis vanuit İstanbul moet je laten boeken onder treinnummer 490 (en dus niet 81032). Een plek in het comfortabele Roemeense slaaprijtuig kost maar € 26,00 in T3 (€ 39,00 in double) en is voor deze lange reis (bijna 20 uur) het geld waard. Ter plekke is het zelfs duurder (!), als je reisschema vast staat kun je dus net zo goed deze trein al in Nederland boeken.

Voor alle andere verbindingen geldt dat je vanuit Nederland niet kunt reserveren, je moet dit ter plekke doen.

Bereikbaarheid vanuit Nederland en België

De snelste route gaat via Frankfurt, Nürnberg, Wenen, Budapest, Belgrado en Sofia naar İstanbul. Dit kun je reserveren tot aan Sofia. Deze route duurt twee nachten. Sofia-İstanbul moet je ter plekke regelen (het beste bij de slaaprijtuigbegeleider); het beste probeer je het tussen Belgrado en Sofia in het doorgaande rijtuig Belgrado-İstanbul, daar is doorgaans genoeg plek.

De meest comfortabele route, die je geheel kunt reserveren vanuit Nederland, loopt vanaf Budapest via Bukarest naar İstanbul. Deze route duurt drie nachten. Als je dit vanuit Nederland wilt reserveren, doe je dit het beste via de Treinreiswinkel.

De nachttrein vanuit Sofia/Bukarest naar Istanbul rijdt wegens werken niet meer tot in de stad zelf. Meer informatie: http://seat61.com/Turkey.htm

Vertragingen

Treinen in Turkije staan bekend om hun grote vertragingen. Vooral de nachttreinen naar Oost-Turkije kunnen soms urenlange vertragingen oplopen. Drie uur of meer is niet ongewoon.

Ook de nachttreinen van/naar Europa zijn gevoelig voor vertragingen. Zowel vanuit Thessaloniki, als vanuit Belgrado/Sofia/Bukarest: verwacht een aankomst in İstanbul vanaf 10:00. De andere kant op kan er ook vertraging optreden bij de aankomst in Belgrado, waar de trein vaak te laat is. Als je in één keer terugreist naar Nederland kun je op deze dagen beter al vanaf Sofia intrek nemen in het Bulgaarse slaaprijtuig Sofia-Wenen. Is de trein nou echt uren te laat in Belgrado, dan blijft dit slaaprijtuig in Belgrado staan (en heb je in ieder geval onderdak) en rijdt de trein de volgende ochtend mee tot Budapest (aansluiting naar Wenen).

Richting Europa heeft verder vooral de nachttrein İstanbul-Thessaloniki last van vertragingen. Verwacht een aankomst in Thessaloniki na 10:00. Plan geen aansluiting op IC 53 naar Athene. Ook een aansluiting op IC 71 naar Athene is lang niet altijd zeker. De aansluiting op trein 501 is vrij ruim (meer dan 4 uur in de dienstregeling). Dat is doorgaans voldoende om een vertraging op te vangen Bovendien hoef je voor trein 501 geen toeslag te betalen. Reserveren kan wel en is gratis, maar het kan alleen in Griekenland (doe dit dus gelijk na aankomst in Thessaloniki).
Van Sirkeci naar Haydarpaşa v.v.

Kom je vanuit Europa, dan komt je trein aan in Sirkeci. Treinen naar Azië vertrekken vanaf Haydarpaşa, aan de andere kant van de Bosporus. Tussen deze twee stations in İstanbul varen frequent boten. Let op: de boten vertrekken vanaf Karaköy, dat ligt aan de andere kant van de Galatabrug bij station Sirkeci. Een overtocht duurt ongeveer 20 minuten en kost YTL 1,40. Neem geen taxi, want dat is duurder en duurt meestal langer omdat op de bruggen over de Bosporus vaak files staan. Binnenkort moet er een tunnel gereed zijn onder de Bosporus door. Treinen zullen dan niet meer doorrijden naar Sirkeci, maar zullen stoppen in twee nieuwe stations aan Europese en Aziatische zijde. Station Sirkeci wordt een museum, station Haydarpaşa wordt gesloten. Wie nog met de trein wil aankomen op hetzelfde station als de roemruchte Orient Express zal er dus snel bij moeten zijn!

Visum en grenscontroles

Je hebt een visum nodig en deze koop je bij de grens. Je moet € 15,00 contant betalen, dus zorg hiervoor. Bulgaarse levs, Servische dinars en ook Turkse lira's worden niet geaccepteerd, je mag alleen in euro betalen. Zorg dus voor € 15,00 in bankbiljetten. Bij de grens (in Kapıkule vanuit Bulgarije of Uzunköprü vanuit Griekenland) moet iedereen de trein uit. Als eerste koop je een visum, daarna moet je je visum laten stempelen. Je visum is drie maanden geldig en multiple-entry (als je binnen die drie maanden weer naar Turkije gaat heb je geen nieuw visum nodig!).

Je kunt via Italië en Griekenlandreizen, of via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië/Roemenië en Bulgarije. Dit kan zonder paspoort, voor al deze landen is een identiteitskaart voldoende. Je visum krijg je dan op een apart vel wat je altijd bij je identiteitskaart moet dragen in Turkije; dit moet je goed bewaren want dit moet bij de uitreis weer gestempeld worden.

De visumplicht geldt alleen maar voor bepaalde nationaliteiten. Heb je (ook) bijvoorbeeld een Duits of Turks paspoort, gebruik dat dan, dan hoef je geen visum te kopen. Check dit van te voren als je naast de Nederlandse of Belgische nationaliteit nog een andere nationaliteit hebt, het kan je wat geld besparen.

Ook bij de uitreis moet iedereen de trein uit om het visum te laten stempelen, alhoewel het schijnt te zijn dat je in Uzunköprü (richting Griekenland) de trein niet hoeft te verlaten.

In beide gevallen is hier tijd genoeg voor en de trein wacht.

Georgië, Armenië, Cyprus, Syrië, Iran en Irak

Vanaf Erzurum kun je per bus naar Batumi in Georgië. Vanaf Batumi rijden treinen naar de Georgische hoofdstad Tbilisi. Doorreizen is mogelijk naar Azerbeidzjan of Rusland (via Abchazië) en hoewel het in theorie mogelijk is wordt doorreizen naar Rusland (via Abchazië) vanwege grensproblemen echter afgeraden. Je maakt dan voor de Georgiërs namelijk een illegale grensoverschrijding vanuit Georgië en riskeert als je Georgië weer inreist een celstraf. Beter reis je via Azerbeidzjan naar Rusland, als je daar naar toe wilt.

De grens tussen Turkije en Armenië is gesloten. Je kunt echter via Georgië naar Armenië reizen. Tussen Tbilisi en Yerevan rijdt een rechtstreekse nachttrein.

Naar Noord-Cyprus varen vanaf Taşucu veerboten. Taşucu is per bus bereikbaar vanaf de stations Mersin of Karaman. De grens tussen de Turkse Republiek Noord-Cyprus en Grieks Cyprus is voor EU-burgers te passeren (paspoort nodig). Het beste vraag je bij binnenkomst van de TRNC wel of ze het stempel op een apart vel willen zetten en niet in je paspoort. De Grieks Cyprioten, maar ook de Grieken, zijn niet dol op stempels van de TRNC in je paspoort, alhoewel het een misverstand is dat je met een stempel van de TRNC Grieks Cyprus of Griekenland niet in mag reizen. Dat is wel mogelijk.

Als je een visum voor Syrië hebt aangevraagd en gekregen is het ook mogelijk om per trein hier naar toe te reizen. Elke zondagochtend vertrekt vanaf Haydarpaşa (Aziatische zijde van İstanbul) een rechtstreekse trein naar Aleppo; de Toros Expresi. Aankomst op maandagavond. Deze heeft één of twee comfortabele Syrische slaaprijtuigen. De trein kun je reserveren bij Tur-ISTA Tourism Travel Agency, Divan Yolu Caddesi No. 16/B, 34410 Sultanahmet, İstanbul, Turkije. Telefoonnummer: +90 (212) 527 7085 of 513 7119. Fax +90 (212) 519 3792. E-mail erdemir@tur-ista.com. Deze treinreis is de laatste tijd weer helemaal populair; reisden er enkele jaren geleden nog maar enkele mensen per week met deze trein, nu komt het geregeld voor dat er wekelijks twee volle slaaprijtuigen rijden. Meer over deze indrukwekkende treinreis vind je op de site van The Man in Seat Sixty-One[url]. [color=#FF0000]Let op: door werkzaamh ... Sixty-One. Let op: voor vrouwen is in Iran een hoofddoek verplicht.

Irak is niet de meest populaire vakantiebestemming, maar het Koerdische noorden van het land is relatief veilig en zonder visum te bereizen. De enige grensovergang is Ibrahim Khalil bij Silopi, naar de Iraakse stad Zakho, een stad met wat oudheden en veel moderne hotels, waar avonturiers van over de hele wereld Irak binnenreizen. Om hier te komen moet je vanaf Haydarpaşa de trein naar Kurtalan nemen, vanaf daar bus of taxi naar Silopi en vanaf Silopi een taxi naar Zakho. Zorg er voor dat je bij de terugreis naar Turkije absoluut geen Koerdische items (zoals vlaggen, posters, etc.) in je bagage hebt zitten, want dan krijg je grote problemen aan de grens. Check voor je op reis gaat uitvoerig de actuele situatie en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor Nederlanders kan het reisadvies anders zijn dan voor Belgen. Verlaat absoluut niet het door de Koerden gecontroleerde gebied (Kurdistan of Iraq). Naar Zakho reizen is qua veiligheid in principe geen probleem, Dahuk, Arbil en Sulejmania zijn ook redelijk veilig te bereizen, maar voorbij dat gebied moet je niet gaan als je leven je lief is (Mosul, Kirkuk en alles wat nog zuidelijker ligt zijn gevaarlijk; risico op aanslagen en ontvoeringen). Je hebt geen visum nodig als je via deze weg Irak binnenreist (een visum voor Irak krijgen is momenteel sowieso vrijwel onmogelijk). Je krijgt een inreisstempel en je mag een bepaalde tijd (volgens sommige bronnen zeven dagen, volgens andere bronnen langer) in het gebied verblijven.

Overzicht van toeslagen

Toeslagen hoef je niet te betalen, maar reserveringen zijn goedkoop. Zelfs een plek in het slaaprijtuig is naar onze maatstaven erg goedkoop en voor lange reizen door Aziatisch Turkije zeker aan te bevelen.

Zitplaatsreserveringen zijn aanbevolen voor alle Ekspresi treinen; ze zijn gratis.
Voor de YHT hogesnelheidstrein moet een paar lira betaald worden voor een reservering.

_________________
De ware reiziger heeft geen reden nodig om op reis te gaan (Goethe)


Laatst gewijzigd door Bruno op 16 sep 2013, 19:59, 6 keer totaal gewijzigd.
Update (wisselkoers, treinen Griekenland, YHT, paspoortplicht Servië)


Omhoog
   
 
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of reacties plaatsen.  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.
[ GZIP: Off ]