World on Rails

Powered by WorldOnRails.nl
Het is momenteel 28 jul 2021, 21:01

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of reacties plaatsen.  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichtonderwerp: Treinen in Albanië en Kosovo
BerichtGeplaatst: 03 jul 2008, 14:37 
Offline
Trans-Siberië Express

Lid geworden op: 15 feb 2006, 16:39
Berichten: 8184
Land: Nederland
De informatie is ontleend aan informatie op dit forum, verscheidene internetsites en verscheidene boeken. Ondanks alle zorg voor correcte informatie, kunnen er aan deze informatie geen rechten worden ontleend. Zie je een fout of heb je een aanvulling? Plaats dan een bericht in het meldtopic fouten/aanvullingen in de FAQ's.

Afbeelding

Afbeelding

Albanië en Kosovo

Algemene informatie

Noot: Albanië is geen InterRail-land, maar aangezien steeds meer InterRailers Albanië op het programma hebben staan wordt het hier toch vermeld. In Kosovo is InterRail niet geldig, maar reizen met een Global Pass of One Country Pass voor Servië is mogelijk, echter alleen op de lijn Kraljevo-Zvecan door het Servische noorden van Kosovo. Deze lijn wordt beheerd door de Servische spoorwegen. Treinkaartjes zijn in zowel Albanië als Kosovo erg goedkoop; dat InterRail er niet geldig is is dus geen reden om deze landen links te laten liggen! Omdat Kosovo door de Nederlandse en Belgische regering als onafhankelijk land erkend is wordt het hier ook als zodanig behandeld.

Nationale spoorwegmaatschappij van Albanië: Hekuruda Shqiptare (website van het Ministerie van Transport; kies Transporti en dan Transporti Hekurudhor; de tweede link geeft de dienstregeling, de derde link de tarieven)
Nationale spoorwegmaatschappij van Kosovo: Hekurudhat e Kosovës

Taal in Albanië en Kosovo: Albanees, in het noorden van Kosovo Servisch

Munteenheid in Kosovo: Euro (onderverdeeld in 100 Eurocent)
Munteenheid in Albanië: Albanese Lek ALL (onderverdeeld in 100 Qintars). 1 EUR= 136 ALL (koers van 5 januari 2012)

Nederlandse ambassade in Albanië: Rruga Asim Zeneli 10, Tirana
Nederlandse ambassade in Kosovo: Xhemajl Berisha 12, Velania, 10000 Pristina

Belgische ambassade in Albanië: geen, via ambassade Sofia; diplomatiek bureau (ook voor paspoortaanvraag) in Tirana (Rruga Asim Zeneli 10, Tirana); consulaat in Durrës
Belgische ambassade in Kosovo: geen; diplomatiek bureau in Pristina (Taslixhe I 23a, 10000 Pristina)

Hieronder het reisadvies voor Kosovo van het Ministerie voor Buitenlandse Zaken, zoals deze gold op 20 juni 2009:
Reisadvies voor Kosovo van het Ministerie van Buitenlandse Zaken:

Bij reizen in en naar Kosovo dient u waakzaamheid te betrachten.

Reizigers wordt geadviseerd samenscholingen en demonstraties, die vooral in de Servische enclaves en in het hoofdzakelijk door Serviërs bewoonde Noorden voorkomen, te mijden.

De veiligheidssituatie is rustig, zij het internationaal-politiek gezien niet stabiel. Er is nog steeds een grote internationale vredesmacht aanwezig die- met instemming van alle betrokken partijen- bijdraagt aan ordehandhaving.
U wordt aangeraden waakzaam te zijn en de berichtgeving in de media goed te volgen.

In maart is het tien jaar geleden dat de NAVO-bombardementen hebben plaatsgevonden. Het is mogelijk dat er gedurende deze tijd demonstraties gaan plaatsvinden. Reizigers wordt geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden, vooral in de Servische enclaves en in het hoofdzakelijk door Serviërs bewoonde Noorden.


De Kosovaarse regering heeft geen zeggenschap in het noorden van Kosovo. Dit gebied ten noorden van de rivier Ibar is onder invloed van Servië. De spoorlijn en de stations die hier liggen zijn door de Servische spoorwegen in gebruik, tot aan Zvecan (dagelijks twee treinen Kraljevo-Zvecan v.v.). Reisberichten van de laatste tijd geven aan dat de situatie ook in en rond Mitrovica (de grootste stad in het noorden van Kosovo) rustig is en dat het passeren van de grens tussen het Servische noorden en de rest van Kosovo mogelijk is. De facto is dit noorden nog steeds een deel van Servië.

Reizen: Voor Kosovo is een geldig paspoort vereist. Van Kosovo over land naar Servië reizen of omgekeerd zou nu theoretisch zonder problemen mogelijk moeten zijn, maar de beste route van Pristina naar Belgrado loopt derhalve via Skopje. Een stempel van Kosovo of één van de grensovergangen van Kosovo met een ander land is geen probleem voor de inreis in Servië.
Bij reizen naar Albanië hoeft geen inreisbelasting meer te worden betaald. Een uitreisbelasting betaal je alleen als je het land per boot of per vliegtuig verlaat, maar ook deze zou intussen al afgeschaft kunnen zijn. Voor reizen naar Albanië zou een identiteitskaart voldoende moeten zijn, maar een paspoort meenemen is zeker aanbevolen.

Kosovo

Kosovo heeft zich onafhankelijk verklaard. Nederland en België hebben dit inmiddels erkend, samen met ongeveer 40 andere landen. Enkele andere landen, waaronder de EU-landen Spanje, Roemenië, Slowakije, Cyprus en Griekenland hebben te kennen gegeven Kosovo sowieso niet te gaan erkennen. Intussen heeft Montenegro Kosovo al wel erkend. Ook zullen VJR Macedonië en Albanië Kosovo hoogstwaarschijnlijk wel gaan erkennen, maar zal Servië dit niet doen. Wie naar Kosovo wil gaan wordt aangeraden via Skopje (VJR Macedonië) om te reizen.

Belangrijke spoorwegknooppunten: Kosovo Polje, Tiranë, Vorë

Spoorkaart van Servië, Kosovo en Montenegro
Spoorkaart van VJR Macedonië en Albanië

Belangrijkste soorten treinen

InterCity, afgekort tot IC, wordt gebruikt als benaming van de twee rechtstreekse dagtreinen Priština-Deneral Jankovic, waar van er een ook tussen Deneral Jankovic en Skopje v.v. rijdt.

Trenin e Lëvizjes së lirë, afgekort tot TLL, betekent trein van bewegingsvrijheid en is de naam voor de stoptreinen in Kosovo.

Treinen in Albanië hebben één klasse. Op de meeste trajcten rijden twee of drie treinen per richting per dag; alleen op het traject Durrës-Tirana rijden acht treinen per dag. Albanië kent geen spoorverbinding voor reizigers met een ander land, alhoewel er plannen zijn om de lijn van Podgorica in Montenegro naar Shkodër te openen voor reizigersverkeer en er plannen zijn voor een hogesnelheidsverbinding (jazeker) tussen Durrës en Sofia via Skopje. Treinen zijn in Albanië ongelooflijk langzaam (30-40 kilometer per uur), de treinkaartjes zijn spotgoedkoop (Shkodër-Tirana duurt 3,5 uur, is 100 km en kost je ongeveer 1 euro, Tirana-Pogradec, wat zeven uur duurt, kost je ongeveer 3 euro). Verwacht echter geen luxe, maar wel kapotte bekleding, niet werkende wc's (en als je de wc wel kan gebruiken is er geen water aanwezig) en kapotte ruiten. Treinkaartjes worden alleen voor de eerstvolgende trein verkocht; de loketten gaan circa tien minuten voor vertrek van de trein open. Er rijden nu ook tweedehands rijtuigen uit Duitsland, deze zijn een stuk moderner dan het ex-Italiaanse en ex-Oostenrijkse materieel wat ook nog rijdt. Sommige van deze rijtuigen zijn zelfs deels eerste klasse; hoe dan ook, de HSH hanteert gewoon één tarief en officieel is er dus één klasse.

In Albanië komt het soms voor dat de treinen met stenen worden bekogeld, al wordt het gelukkig steeds minder. Dat verklaart ook grotendeels het grote aantal kapotte ruiten in de treinen. Let dus goed op!

Bereikbaarheid

Naar Kosovo is de snelste en veiligste route via Belgrado en Skopje. Vanaf Skopje kun je de rechtstreekse dagelijkse InterCity naar Priština nemen. Vanaf Rozaje in Montenegro rijden ook rechtstreekse bussen naar Priština. Rozaje is frequent bereikbaar per bus vanaf Podgorica. Ook is er een nachtbus tussen Podgorica en Pec. (rijdt mogelijk niet) Noord-Kosovo is te bereiken met de rechtstreekse treinverbinding vanaf Kraljevo naar Zvecan (vier kilometer te noorden van Mitrovica).

Albanië kent geen reizigersspoorverbinding met andere landen. Naar Albanië is de snelste optie om via Milaan naar Bari in Italië te reizen en vanaf daar de boot naar Durrës te nemen. Er is nu dagelijks een supersnelle verbinding: Bari-Durrës in slechts 4 uur! Maar je kunt ook een nachtboot nemen. Het treinstation van Durrës ligt vrijwel naast de veerhaven en er gaan zes treinen per dag naar Tirana (reistijd 1 uur). Vanaf Brindisi is een veerverbinding naar Vlorë in het zuiden van Albanië. Naar Vlorë is dit een nachtboot, naar Brindisi vaart de boot overdag. Wie over land wil blijven reizen kan met de trein naar Skopje of naar Bar reizen. Vanaf Skopje rijden rechtstreekse bussen naar Tirana (of je reist per bus of trein door naar Tetovo; vanaf daar zijn nog meer bussen naar Tirana), vanaf Bar kun je een bus naar Ulcinj nemen. Vanaf Ulcinj rijden tweemaal per dag rechtstreekse busjes naar Shkodër. Het kost ongeveer € 8,00. De grenscontrole schijnt op deze route snel en efficiënt te verlopen. Dit is goedkoper dan een taxi nemen vanaf Ulcinj of Podgorica. Aanvulling 14 juli 2008: het is gemeld dat er in ieder geval dagelijks om 06:00 een bus en om 13:00 een minibus van Ulcinj naar Shkodër rijdt. Terug rijden er sowieso bussen vanaf het Rozafa Hotel in Shkodër om 09:00 en 15:30.

De andere optie is om via Skopje te reizen en vanaf Skopje per trein naar Kičevo of Bitola, om dan per bus door te reizen naar Ohrid. Vanaf Ohrid rijden dagelijks ongeveer zeven bussen naar Sveti Naum en een stukje door naar de grens. Bij de grens moet je uitstappen en te voet de grens passeren. Vanaf daar kun je voor een paar euro een taxi nemen naar Pogradec, en vanaf Pogradec neem je een taxi of bus naar het station, dat ligt even buiten Pogradec. Als je 's ochtends vanuit Ohrid vertrekt moet de trein naar Tirana in ieder geval te halen zijn. Voor wie vanuit Albanië reist: de Albanese kant van de grens heet Tushemishti.

Het is mogelijk om 's ochtends vanuit Ohrid te vertrekken en 's avonds in Durrës de nachtboot naar Bari te halen, door eerst naar de grens te reizen per bus, dan per taxi naar Pogradec en dan per trein naar Durrës.

Albanië heeft tevens vele busverbindingen met Griekenland (vooral vanuit Tirana en Zuid-Albanië). Verbindingen zijn er met Patras, Athene en Thessaloniki, maar ook met Ioannina net over de grens. Bootverbindingen zijn er met Italië (van Durrës naar Bari en ook naar Triëst) en van Sarandë (in het zuiden) naar Corfu. De laatstgenoemde overtocht duurt een uurtje. In Corfu is er aansluiting op de veerboten naar Patras en Bari, waar InterRail geldig is.


Laatst gewijzigd door Bruno op 16 sep 2013, 19:58, 3 keer totaal gewijzigd.
Update (wisselkoers, paspoortplicht Albanië afgeschaft, paspoortplicht Servië afgeschaft (dus het zou mogelijk moeten zijn van Servië naar Kosovo over land te reizen)


Omhoog
   
 
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of reacties plaatsen.  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.
[ GZIP: Off ]